Knihovna
Kalendář

Pozvánka na cestopisné večery v lednu až březnu 2017

Cestovatelské večery pořádané Asociací Brontosaurus Svitavy patří již k neodmyslitelným akcím, pořádaným v našem muzeu, samozřejmě v češtině a pro širokou veřejnost! Tentokrát se s námi můžete zatoulat až do Laponska, do Jižní Indie a na Mallorcu. Při té příležitosti můžete zhlédnout i naši současnou tematicku výstavu S esperantem kolem světa.

26. ledna 2017

Laponsko: Na kole za polární září

V sedle snowbiku spolu s průkopníkem extrémní cyklistiky Janem Kopkou a přáteli po zamrzlých jezerech severního Laponska. Pozorování nedozírných obzorů ztraceni přímo uprostřed bílého ničeho. Nebo sledování polární záře na jevišti polárního ticha a tmy. Krásy zimní arktické přírody, kruté mrazy i zajímavá setkání s lidmi žijícími za polárním kruhem ve vyprávění a fotografiích.

Uvádí Ruda Růžička


23. února 2017

Jižní Indie

Země plná chutí, vůní a kontrastů. Tropické pobřeží střídají čajové plantáže pohoří Ghát. Pláže při pobřeží Indického oceánu přechází v bujný prales, ukrývající jedny z největších koloniálních sakrálních staveb indického subkontinentu. V útrobách tepajících moderních velkoměst se skrývají prastaré tajemné chrámy. Tisíce ramen kéralských řek se proplétají krajinou jako rozpuštěné vlasy bohyně Lakšmí. Pojďte je s námi objevovat.

Uvádí Hana Vybíralová


2. března

Kameramanem tropické přírody

Nikdy jsem nechtěl navštívit tropický deštný prales. Měl jsem strach z tropických chorob, jedovatých živočichů a úmorného vedra. Jenže osud tomu chtěl, že jsem s kamerou procestoval řadu zemí v Africe, Asii a Jižní Americe a s těmito obavami se musel vyrovnat. Natáčel jsem od nejmenších živočichů jako jsou termiti až po lidoopy nebo slony. Téměř všude na Zemi jsem se setkal s obrovským civilizačním tlakem na mizející tropickou přírodu, jejímuž kouzlu jsem rychle propadnul. Nejsem cestovatel takže nečekejte cestopis, ale jen postřehy jak vypadá příroda skrze hledáček kamery třeba ve Francouzské Guyaně, Kongu, na Sumatře nebo v Indii.

Uvádí Marián Polák


23.března 2017

Mallorca – nezvyklá outdoorová destinace

Pláže, slunečníky, hotely… tuhle tvář Mallorcy zná každý. My vám představíme Mallorcu jako neotřelou outdoorovou destinaci, která má na každém prstě několik originálních způsobů k objevování svých přírodních krás. Podmořské jeskyně, divoké kaňony, rozeklané útesy,rozkvetlé mandloně i mořské rezervace – objevte nový cíl pro aktivní dovolenou, kde je příjemně i v době, kdy nás za pecí drží plískanice.

Uvádí Míša Poborská


Všechny pořady začínají ve čtvrtek od 18:30.

VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ


Před či po programu si můžete zároveň zdarma prohlédnout Možnost zároveň si prohlédnout současnou tematickou výstavu

„S esperantem kolem světa“

(aneb Alternativní formy poznávání cizích zemí a kultur).

Těšíme se na vaši návštěvu!

  • padv-

Zdroj ilustračních fotografií: Pixabay (Licence: CC0 Public Domain, volné i pro komerční užití, není nutné uvádět zdroj)


  • zveřejněno 7. 1. 2017, což bylo před 7 lety
  • od té doby článek otevřelo 949 čtenářů
  • stránku si můžete vytisknout